Om gudinner, gudinnetro, overtro og litt om smykker

Siden jeg for et knapt år siden lærte meg å lage glassgudinner har jeg hatt ØLITE dilla på dem… Og jeg ser at når damene som VIL ha dem – enten som smykke eller løse ser dem.. ja da SKAL de ha dem okke som er.

De snakker litt til oss…  Vi MÅ ha bare må ha… det er noe utgammelt, gjenkjennelig i dem….

Men det er faktisk så at den gudinnefiguren har en lang og interessant historie i menneskehetens indre og ytre liv.  Jeg kjøpte min første en eller annen gang på 90tallet og jeg HUSKER ikke hvor. Men figuren appelerte til meg.

Og historiene jeg leste og tankene den skapte.

De aller fleste har hørt om Venus av Willendorf… på et eller annet vis. Disse lubne kvinnefigurene – som faktisk er verdens eldste smykke.

Her er et klipp fra Wikipedia….

Venus fra Willendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Venus fra Willendorf

Venus fra Willendorf, også kjent som Kvinnen fra Willendorf, er en 11,1 cm høy statuett formet som en kvinne. Figuren ble oppdaget av arkeologen Josef Szombathy under utgraving av et paleolittisk funnsted nær byen Willendorf i Wachau-dalen i Østerrike i 1908. Den er skåret ut i oolitisk kalkstein som ikke finnes i området, og har vært fargelagt med rød oker.

Stratigrafiske analyser fra 1990 viser at funnstedet er 22 000 til 24 000 år gammelt. Lite er kjent om hvordan figuren er laget og til hvilket formål.

Figuren er ikke noen realistisk framstilling, men har overdimensjonerte bryster, mage og kjønnslepper, mens armer og ben er små. Hodet er dekket av fletter eller et hodeplagg og mangler ansikt. Det spekuleres derfor i om det dreier seg om en universell morsskikkelse eller kvinnelig guddom. Tilnavnet «Venus» har vekket reaksjoner hos nyere analytikere som ikke synes at man på den måten viser avstand til våre «primitive» forfedre.

Navnet er imidlertid blitt hengende. Det er senere funnet en rekke lignende statuetter som blir klassifisert som «venusfigurer»

__________________________________

Så kan man gjøre seg sine egne tanker….

UNIVERSELL guddom????

Vår verden er på styr, vi ligger under for maskuline verdinormer som materielle samlinger, våpen, kriger, og herrens sinte guder som straffer og er mestere. Gud er en gammel mann med skjegg og ved siden av sitter hans sønn. Denne sønnen ble drept under tortur og tilbes nå som et halvnakent blodig lik i kirkene.

Jomfru Maria og skjøgen Maria Magdalena setter kvinnestandard. Hvor er VÅRE KVINNELIGE verdinormer i samfunnet?????? Det feminine univers sett med kvinneøyne?

Hjelper det å snu ryggen til  istedet for å stoppe og tenke etter hva som  EGENTLIG foregår i menneskeheten, historisk sett, religiøst sett … og setter  normen for menneskeverd?  Hva har vi?

Et iskaldt samfunn som bruker tusenvis av millarder kroner på å lage krigshelter, drepe, og ikke kan fore sine barn?

Allah og Buddah og Profetene er gamle menn fra sin stokkafast gamle tid, og lydighet og dødsens respekt for remser av ord er det man skal kalle en tro. Jeg har aldri skjønt hensikten med å PUGGE salmevers, da skjønner man jo ikke  remsa med ord – man gauler og mumler uten å fatte hva som blir sagt. Kvinneundertrykkelsen og forakten og frykten for oss er totalitær i mange såkalte sivilisasjoner.

 

ØNSKER vi oss ikke et annet univers????

HVOR er omsorgen? HVOR er medfølelsen,  TILLITEN, den naturlige måten å forsvare seg mot en redd angriper på? Å møte hverandre som LIKE individer?

HVOR mange fryktinngytende våpen må vi ha for å vise hvor redde vi er?

Ligger det feminine univers nede for telling, eller er vi svangre med en ny og sterkere verdensforståelse?

Å bruke latter, tillit, og  be om fred, og skjerme de svake er kvinnens måte. Kvinnen er enkel heter det. Ja bare plei oss godt og ikke tillegg oss maskuline verdinormer. Vi trenger kanskje ikke dress for å være autoritære, selv om mange kanskje tror det er eneste språk…….

For tusener av år var vi kanskje mindre «siviliserte»… om man kan kalle det det. Men jeg tror – som de som laget de første gudinnene  og bar dem som smykker… at respekten for det gode i verden var en bærende kraft som førte sivilisasjonene høyt opp både kulturelt, intellektuelt og sosialt , så lenge de maktet…

Det var naturlig for menneskene å tilbe det som faktisk holdt dem i live.. og førte generasjonene videre. JORDEN og kvinnen var det eneste som så ut til å repordusere seg selv… gang på gang.

Så heter det seg at mennene ble gretne fordi KVINNEN var guddommelig… så de laget utenforstående guder og gjorde dem til MENN, maskuline og menn som profeter.  Menneskeheten begynte å degenerere. Laget guder som de ikke kunne se og skjønne..  derfor ble skremmende og hevngjerrige.

Og etter at gudene og respekten for MENNESKET som skapende vesen ble tatt fra oss, av vår egen tankevirksomhet, har det bare gått gale.

ER vi ikke flaue over å forvalte kloden på det viset vi nå gjør????

Skal vi snu? Det kan være håp om at den maskuline delen av menneskeheten er gått lei av alle disse syke krigene. Utnyttelsen. Grådigheta. Makta.

Det er ikke vi kvinner som drar ut og blir helter og psykiske vrak…

Vi ser dere som noe helt annet, bakenfor…

Eller må kvinnen ta hele saken i egen hånd og ikke lengre støtte den maskuline delen av oss i å ødelegge samfunn på grunn av mangel på tillit, og vanvittig guttelek med nye fly og skytevåpen…?

Er det håp?

Og jeg lager fremdeles gudinner. Både fordi de er fine, morsomme å lage OG fordi de trykker på noen knotter om verdinormer og magien i det å være menneske….

(sjekk nettbutikkene mine, eller send mail og spør hva jeg har)

Reklame

One response to “Om gudinner, gudinnetro, overtro og litt om smykker

  1. Mange fine kloke ord på veien der…fine blogginnlegget sitt det, alle burde lese det!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s