Sølv, sølvbelagt, sølvforgylt, gull, gullfarget, gullvalset, sølvfarget, gullforgylt, forgullbelagt, gullforsølvet…..


+ alle de engelske versjonene av akkurat de samme. Det er som om det blir så mye finere på engelsk. I love you, jeg elsker deg, forgylt, guilded, silver plated…. juhuuuu…..  🙂

Jeg antar de fleste forsøker å komme frem til en mest mulig  salgbar versjon av et ord som beskriver et metall med en farge som ligner gull eller sølv. Hva som er inni driter de i…. sølv, eller gull, messing, kobber, nikkel, jern, rustfritt stål, … eller et slags  juggel (et eller annet mystisk basemetall laget i Kina av omsmelta mobiltelefoner, spiker, metallresirkulering og blikkbokser).

Jeg tror jeg har lest samtlige delvis fantastiske beskrivelser i flere norske  nettsalgsammensnurrariumer der det er fritt fram for enhver å selge akkurat hva de vil. Ingen kontrollerer, og ingen blir kontrollert. Akkurat som eBay….

Alle de morsomme ordene over kan krympes ned til noen veldig få – og for å gjøre det VELDIG VELDIG enkelt så det kan forståes uten å snakkes vekk til noen av de overstående…:

SØLV, GULL

Grunnstoffer.  Edelmetaller.  For å være egnet til smykkebruk, altså stort sett bli harde nok til å tåle bruk, legeres de (blandes med) forskjellige andre GODE metaller for å bli brukbare. Det være seg kobber, platina, messing, og en haug med fryktelig dyre platinametaller så man kan regulere fargen på metallet, til hvitt gull, rosa gull, gult gull. jeg har selv kjøpt det bløteste rare bløte metall kalt bronse, plastkuler som sølvkuler, og testa utallige biter «tibetansk sølv!» som faktisk er det metallet som oftest inneholder nikkel. NULL sølv! NULL! Og man av produsentene lager tinga på skrotmetall i bakgården.

OK: Lets dance….

FORSØLVET, FORGYLT

Basemetaller av god kvalitet som er enten kjemisk, elektrolytisk eller mekanisk pålagt et tynt tynt lag  edelmetall. (Det kan ALLTID måles i my – altså tusendels millimeter Som oftest mellom 5 og 20 tusendeler. .. SE nå på linjalen din og del opp millimeteren og tenk….) Billakk er gjerne både 1 og 2 millimeter (1000 1000deler) tykk og du vet hvor lett du får ripe? HVOR solid er det tynne laget utenpå basemetallet? Jeg gidder ikke forklare de forskjellige tekniske prosessene.  Poenget er at KUN edle metaller brukes til forgylling og forsølving. UANSETT hvilken metode som er brukt  er det forgylt eller forsølvet.

GULLFARGET, SØLVFARGET

ALLE metoder uekte FARGEDE metaller, lakker, kjemikalier, kjemiske reaksjoner utenpå hvasomhelst.  Alt fra kobber til resirkulerte bildeler, jern, zink, tinn, aluminum, spiker, nikkel, plast, tre, kompositt, epoxy….. Fargen ? Mekanisk, elektrolytisk pålagt. Malt, lakkert, kjemisk behandlet, varmebehandlet, elektrobehandlet og stadig nye metoder –  iallefall overflaten  det få alle farger man bare ønsker fra GULLFARGE til SØLVFARGE til blå, rosa, lilla, regnbue, sort, hvit…

Selges på internet under alle de overskriftnevnte navn, + en hel haug til. Hvem som helst kan lage sin løsning (og det gjør de) og selge. Felles er at det er metall eller plast med gull eller sølv farget overflate. Og svært få vet hva det inneholder….  Felles for dem alle er at de er bbbillige og ser pene ut første uka  og noen ganger litt til. Forsølva kobberkjeder er kobberfarga etter å ha vært rundt min holdt  døgnet rundt i to måneder. Jeg skal senere ta meg tid til å lage et innlegg…. med masse kjedebilder.

__________________________________

Vanlig forsølving

på bestikk er stemplet 20-40-60-90  grams forsølving. 20 er gjerne pokaler etc.. 90 kalles hotellforsølving. (Brukes mye, leveres jevnlig til ny forsølving).

TENK på en ting som veien 100 gram. neste gang du er i butikken… se vekta. En sjokoladeplate. Det er faktsik ganske mye!!

Da legges den gramvekta av sølv som tallet sier  UTENPÅ bestikket… dusinet fullt  – som er av et basemetall (disse kan man regulere fargen på fra sølvhvitt, til gult til rosa, grått…) og belegget blir tykkere jo høyere gramvekt.
Belegget slites vekk. Så må det forsølves på nytt.

Felles for disse smykkedelene er at man vet ikke hva som er inni. for alt man vet kan det være radioaaktive stjålne greier fra ei dynge i Kina. Vi kan ikke vite det, men NIKKEL kan vi sjekke. Eller bruke en magnet…. jern er magnetisk. Mye kirurgisk stål inneholder faktisk nikkel. Forbindelsen er relativt stabil – men mange tpler det ikke. Ikke jeg heller…. jeg får betennelser.

Så TA en nikkeltest. Det hjelper ikke hva den som har solgt til MEG sier.. JEG er som selger ansvarlig.. SISTELEDD. Det driter jammen mange i….

Så kall det det det er. Sølv eller gull.  Forsølvet, forgylt, sølvfarget, gullfarget. Selg i vei så sant basen under er legal og det holder såpass at kunden ikke flasser første gang smykket blir med i dusjen…. MEN SI FRA at det er et belegg…. ellers kan kunden komme tilbake med reklamasjonsretten sin – varen skifta farge 😦 Flassa!! Og kommer det nikkel fram er toget gått….. Stygt ser det ut og.

Nye festlige navn selger, eller selger IKKE. de gamle nikkelholdige varelagerne er ikke kasta, de har bare fått nye navn og nye selgere, det er titusenvis av tonn der ute.

Hvis jeg vil kjemisk behandle en svær snelle kobbertråd og gi den en fin gyllen farge, kan jeg selge den som merkenavn Trollgull. Høres fint ut???? Det er fremdeles bare en vanlig kobbertråd. Og det er ikke vanskeligerer enn at man kan gjøre det på kjøkkenet.

Heter ikke den buksa du kjøpte Levis? Og en annen selger den som GolddiggerDesign… Ble det en annen bukse?

AKKURAT som alle de andre….

Å OKSYDERE et metall er å gi en overflatebehandlind der metallet reagerer med oksygen og får en pen mørk farge. Basert på grunnmetallet, brukes forskjellige typer oksyderingsvæske. Inkludert lakk som selges på nettet. Maling brukes også. Det bør være holdbart for å beholde den pene fargen oksydert metall har.  Vanlig oksyderingsvæske for sølv, oksyderer ikke elektrolytisk rent kobber, messing eller bronse solid nok. Det støver nesten av. Det finnes egne formler for farget overflate for omtrent ethvert metall.

Nettet er gøy, javisst…  Men også en oase for svindel og bedrag og lureri.

JEG vet – og alle dere andre vet også… at nøyaktig samme dingsten selges for både 7 kroner og 40 kroner… basert på HVEM som selger.

Mange har skiftet navn på en vare når originalnavnet ikke har solgt.

Det hjelper neppe  at selgeren er kjendisbedrift og heter noe fint. Det har i åresvis vært krig om navnet på smykkewire med plastbelegg… de aller fleste er samme sak. Ståltråder inni plast-slange.

Vi ER lettlurte. Hva med SITRONBRUS?  Eller sannheten kommer fram og varen beskrives som det det er .. som f eks… Brus med sitronsmak? Det lukter av kjemikalier i vann. Tror salget gikk kraftig ned da de måtte skifte….

Hva kaller man disse fine orda for å lokke folk til å kjøpe??? Huffda mobbing av en hel bransje….:

Bilselgerspråk!

Huffdaaaa….

Teskjemetoden for innhold av edelmetall er ganske effektiv i form av bilder :

Gi nytt navn?

Når ikke ordene forsølvet eller forgylt er bra nok lenger,  bruker man ordet FILLED – som signaliserer at noe er lagt INNI, mens det fremdeles er lagt utenpå høres det jo finere ut?… men folkens da………. det står jo faktisk i beskrivelsen. 20 tusendels millimeter….

I mitt stille tenker jeg at ikke engang en tyrkisk gateselger eller norsk bilselger vil finne så kreative løsninger for å overbevise kunden om at DETTE er et sabla flott smykke. Italiensk designveske noen? Fra gata?

Gjennom et langt liv har jeg arbeidet med nystartere og grundere som kunder.. fordi jeg stort sett har jobbet med reklame. Reklame må de ha, og kunnskap om det de selger.

Så tar de kontakt med Innovasjon Norge for å få penger til å starte bedriften. Så må de jobbe, og LÆRE noe!!! De aller fleste får hetta når de skal begynne med markedsundersøkelser, reklame, profilering, markedsføring,  risikoanalyser, kunnskapsinnhenting, internkontroller, kvalitetskontroll. De tingene og en hel haug til, er nemlig grunnleggende å sette seg inn i dersom man vil åpne butikk… uansett hvor liten den er.

Dessuten er det et sabla innviklet/ utviklet lovverk som sier hva du får selge, hvem som får selge det, hva det inneholder, og hvor det kommer fra.

HURRA? Noen som nikker gjenkjennende nå?  Det er kanskje like greit å bare fortrenge det, overse det og si at det gjelder IKKE deg?

OK her er noen ord du bør studere via lovverket om du selger noe:

Med vilje lister jeg ikke opp hvor man finner det, er folk interessert nok i det de holder på med, så JOBBER de nemlig  litt med saken.  Og NEI, jeg svarer ikke på mail ….

Edelmetall-loven, forurensningstilsynet, helseskadelig, innholdsfortegnelse, nikkeldirektiv, markedsføringsloven. Kjøpslov, lov om salg, tilsetningsstoffer, … ah… urimelig markedsføring……

Noe av det første folk får beskjed om å gjøre når de vil starte egen næring, er å innhente kunnskap og vite hva de gjør. Tenke igjennom. Utvikle konseptet sitt. man er ALDRI alene. Jeg har selv deltatt på Skaperen og blitt nr. 19, jeg vet hvor mange kopier som finnes av NESTEN enhver ide.

TROLLSMEDSUKK:
Jeg savner at folk GIDDER innhente litt kunnskap før de åpner en liten hobbynettbutikk. De ER seriøse, er de ikke?
Jeg boikotter forum av den typen man ikke kan diskutere i – og folk ikke gidder lete etter allerede utlagt informasjon.  Jeg gidder ikke skrive enda en gang FY FLATE SÅ MYE TID JEG HAR BRUKT PÅ Å FORKLARE  folk har ikke godt av å komme så lettvint til ting.. jeg ANGRER!
Jeg har brukt aAaaLTfOr mye tid på ignoranter som stryker alt som ikke passer og blir fornærma av sannheten.

Jeg har altfor mye finneblod og temperament til å se folk selger med svære løgnaktige bokstaver eBayshoppa piratvarer, metall og glass som edle stener og edelmetaller.  Og så er det de morsomme som blir rasende av å se andre kopierer en vare de selv har kopiert fra Etsy… *evil grin*……..
Og når folk kjøper seg et stempel og setter et sølvstempel på nikkelsølv.. da er toget gått for meg. Det tar nemlig bare 3 sekunder. Og enda mindre å fortrenge når man skryter av det etterpå….
Nok er nok. I`m outta there.

Jeg selger mine sølvkjeder, forsølva kobberkjeder som skifter farge, kobber, oksydert kobber og stål. lager mine ting heller metallfrie enn å bruke noe skummelt jeg ikke vet hva er.
Og håper inderlig en eller annen avis får lyst å forske i salg, stempling, innholdslovlighet i forhold til forurensningslovens funksjoner i praksis.
 Apropos:
Tenk over denne og:
blilurt
IKKE lur kundene selv om du lurer deg selv.. hva????

 
Nå trykker jeg PUBLISER og der får dette innlegget stå. Jeg er lei diskusjonen, og melder heller nikkelvareselgere, og rapporterer.
Reklamer

10 responses to “Sølv, sølvbelagt, sølvforgylt, gull, gullfarget, gullvalset, sølvfarget, gullforgylt, forgullbelagt, gullforsølvet…..

 1. stående applaus!!! knallbra innlegg som jeg håper mange smykkefolk tar seg tid til å lese: lærer noe nytt og tid til ettertanke!!!!

  • Hmmm… tror du ikke det vanlige skjer da? Det kan vel enklest beskrives som «jeg stryker det som ikke passer meg og snakker det vekk med å mene noe annet som jeg likevel ikke vil skjønne…» *dukker*

   HELDIGvis finnes det noen som faktisk bryr seg seriøst. Klapp for dem…..

 2. Veldig bra artikkel, bare en liten feil: forsølving går helt opp til 90 gr pr 12 gaffler, som kalles hotellplett. (40 er vanlig på barnekrus, og 60 er vanlig sølvplettbestikk)

  Jeg skal spre denne så godt jeg kan fordi du sier veldig mye viktig.
  Ikke bare skal folk passe på hva de kjøper på nettet, men de skal passe på hva de kjøper av smykker i klesbutikken, eller accerori-butikken og alle andre steder som ikke er gullsmedbutikk.

  • Selvsagt Therese…. jeg skreiv feil… jeg skulle inn med et avsnitt men det glemte jeg…. FIKSA nå! Jeg la inn den beerømte 100grams sjokoladeplata til Enoken…

 3. Flott! Er så glad for å ha funnet seriøse aktører – med vakre gudinner til Mammaen min, og Lenesmykker til meg. Vet ikke hvor mange runder jeg har gått med ‘ekte’ sølv som gir kløe etter en halvtime. Nå er det Lenesølv i ørene – merker ikke at jeg har dem på – bare utrolig deilig (bortsett fra når jeg glemmer dem så grundig at jeg legger meg med dem… perlegroper på nakken, hehe) At mange ikke kjenner til regler for markedsføring i Norge er sikkert, snakk om villedende! Håper nå at din oppklaring når ut til mange, særlig til dem som trenger det.

 4. Herlig! Rett fra hjertet! Enig!!!

 5. Hehe, innlegget ditt gir meg hjertebank bare ved TANKEN på å legge ut noe uekte på epla. Skulle ønske noen flere også fikk det……..

  • Det er IKKE noe galt i å lage smykker i uekte materialer, bare ikke folk blir sjuke av dem.. ELLER man juger kunden huden full. DET kalles villedende markedsføring. Jeg tror ikke noen vil kjøpe Skoda med mercedesmerke heller…. selv om den er lakkert med mercedeslakk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s