NIB – Sivle gard og Naole, Voss

Nå skal vi på en av de mest kjente turene i indre Hordaland.

Vi skal på tur til Per Sivles rike, og husmannsplassen Naole. Nærøydalen  –  Norges verdensarv, Nærøyfjorden ligger nå på UNESCOS liste over de best bevarte områdene i verden, og her ligger Sivle! Vi har mye å være stolte over!

Herfra ser de fleste Sivle.

Vi står på terassen utenfor Stalheim hotell, og ser ut over Nærøydalen. Den karakteristiske Jordalsnuten til venstre, har 7 drager i fjellformasjonene på toppen – hvis man ser med litt godvilje.

Hvis vi snur blikket mot venstre i dette bildet ser vi Sivle gard. Her er den fotografert nedenfor hotellet, fra hårnålssvingene i Stalheimskleiva. Der kryper busser fulle av turister fra cruisebåtene forsiktig opp og ned, mens turistene oier og bærer seg fordi store deler av bussen henger i løse lufta. Stigningen er 14% og mange bussjåfører har kjørt denne veien før tunnellene kom med sammenbitte tenner vinterstid.

Her ser du sivle og fjellsiden som turen til Naole kryper langs. Sivle ligger på drøye 400 meter over havet, og strekker seg over 200 høydemeter.
Det må bli en egen NIB senere med Nærøydalen og fjorden.
Men vi  skal til Sivle. Ta av hovedveien enten over eller under fjellet (Stalheimskleiva), og kjør mot Stalheim hotell.  Vi parkerer ved Stalheim hotell og har et lite kvarters gange til Sivle, om vi ikke somler…

På denne tavlen ser du turen til Naole. De røde prikkene i midten på fjellsiden på venstre side….

Er du en ørliten gruppe og har veldig små føtter, kan du bli hentet med hest og kjerre. Men hesten er ikke alltid like interessert i å trekke… for den er jo veldig glad i den friske grønne maten den finner i vegkantene….

Vegkantene bugner av blomster, og utsikten er formidabel. Det mektige landskapet med de klare fargene krever mye plass på minnekortet…

Er du riktig heldig er det mulig du kan høre en huldreslått eller ei trollfele låte i gresset på vei opp mot Brekke…

Her må vi gjøre rom for nasjonalromantikk, tradisjoner, naturopplevelser og farger vi kan leve på en lang lang vinter…. Etter noen minutter finner du treskiltet som peker mot Sivle og Naole. Ned de bratte bakkene mot elva…. gjennom skogen. Det er allment kjent at det er hulder på Sivle… og for alt hva vi vet, de mørke skyggene kan skjule flere av naturens kjente og ukjente små fenomener….

I bunnen av dalen renner elva – vannet er krystallklart og du hører bruset fra Sivlefossen nede i juvet.

Og alt dette rene brusende flotte vannet skal om noen få sekunder bli den stolte Sivlefossen som turistene beundrer fra svingene i den berømte Stalheimskleiva. Noen meter lengre fremme er det lyst, vakkert og landskapet åpner seg, blomsterengene vaier mot solen….

Og…du er på Sivle.

Velkommen til Sivle Gard. Å ha en hasselkrans på veggen betyr at garden er beskyttet mot at det kommer trollpakk til gards. Det er mye folk som ferdes på Sivle, på vei til Naole. Her bloir du møtt med et smil og gode bakker å hvile trøtte ben på. Garden er pusset pietistisk opp og er i aktiv økologisk drift. Det er og åpnet for overnatting og enkel servering.

Turer for grupper kan arrangeres hit og til Naole, men de fleste kommer alene. Storheten i naturen og suset fra fossen i juvet med de svarte fjellene og den friske lufta….MÅ oppleves.

Vi som har somlet har fyllt veska med ville blomster til vertskapet på Sivle. Det kan være travle dager på garden, både med drift, og turister…. og å ha noe godt å hvile øyet på mellom slagene trenger vi alle… som om det ikke er nok å se fra før på Sivle.

Vi klatrer et stykke opp på bøen til sauene og ser vestover. Her ser du Stalheim hotell til høyre, og hele garden som ligger på kanten og skuer ut over de mektige fjellene.

Sivlefossen ser du fra kleiva. Den har de karakteristiske trinnene på toppen, og her er den fanget i vakker vårflom i mai. Dette er en flik av vår nye verdensarv, Nærøydalen. Fjorden begynner ved Gudvangen.

Alle som skal til Naole passerer forbi her, og det er mulig å få seg lapper med syltetøy og en kaffikopp. Det blir og arrangert kløvturer for større grupper til Naole.

Til og med små selskap blir arrangert på Sivle.

Blotningskorsene på døra forteller en gammel, gammel historie og tro, overtro beskyttelse og ting vi ikke forstår like godt idag.

I alle fall er det godt å være på Sivle.

På låven kan det arrangeres fest og dans, og det er lov å hoppe i høyet!

Her er det lek og moro for stor og liten, og man lærer kanskje litt om både folk, dyr og naturen.

Dog kan man være litt usikker på om guttungene av 2007 har samme forståelse for å være grindagut som de hadde i den tiden Sivle og gardene var en naturlig og nødvendig inntektskilde for hele utkantNorge.

OK; den moderne huldra på Sivle bruker traktor. Men det er en nødvendighet både for snøbrøyting og for å få frem varer, slå høy  og balle det og frakt av folk og fe på en brattlendt gard.

Bøene går helt ned til den mektige Sivlefossen. Det er kulturlandskap og blomsterenger, og farger og utsikt og sug i magen… naturen er MEKTIG.

Sivle er en god gard, sett i forhold til naturen, og de mektige fjellene. Det er gode bakker og fjellbeiter og kulturlandskap innover dalen, og garden drives i dag økologisk, og med en del turisme

.

Hesten lager ikke dype sår i jorda, og er en viktig del av økologisk gardsdrift.

… men selvsagt er det nødvendig med noen skikkelige tak for folk også.

Betty får dessverre ikke være en fri høne lengre, på grunn av faren for fugleinfluensa. Hun gjorde mange lykkelige…

Utbryterkongen Væren må være inne. Han nekter å holde seg innenfor et gjerde, og må ta konsekvensene av sin vilje og yrhet.

Mulig drømmer han om den herlige rødkløveren som vokser utenfor gjerdene, og om søyene som ho matmor har tatt med inn på stølen i Jordalen for sommeren…..

Så tar de fleste som vil til Naole en rast i grasbakkene på Sivle. Det tar tre kvarter, og er både ulendt og bratt. Men turen er en opplevelse!

Alle som skal til Naole passerer her, og det er mulig å få seg lapper med syltetøy og en kaffikopp. Det blir og arrangert kløvturer for større grupper til Naole. Men de fleste vandrer en tur alene.

En liten stid snurrer seg bortover det store landskapet.

Her skal du ikke snu en stein, uten å legge den tilbake der du fant den!

Stedvis går stien på blanke fjellhyller, med en kjetting å holde seg i, så du ikke raser. Vinterstid var det tidligere en stein der det lå økser så en kunne hogge seg frem over de glatteste partiene.

Ser du rett fram ser du rett i fjellveggen på andre siden av dalen. Dypt der nede kjører bilene..

Jo… det er bratt ned der altså…

…huffda…

Men utsikten er upåklagelig. Her ser man rett mot stalheimskleiva og Stalheimsfossen med hotellet på toppen.

UP we go….

…noen hundre meter? …ned…

Stalheimsøygard og hovedveien fra øst til vest i landet vårt går her…

PUH! Det er varmt i fjellsida her…

Men noen er skapt til dette. Oppe i fjellsida klarer en kløvhest uten problem å ta seg frem. Den befrakter mat og drikke til Naole om det er store grupper som er på tur.

Og her ved Naolasteinen oppbevarte de de døde om de ikke klarte få dem over issvullene om vinteren….

På Naole er det grønne bakker og svale bjørkeskoger. Der finner du rester av den gamle husmannsplassen og du er samtidig i uberørt natur. Og historier og dikt fra Per Sivle kan det hende du får høre….

Naole var bebodd til 30-tallet og de dyrket korn her, hadde sau, geiter hest og ku. Virkelig iet Uren luren…himmelturen…  Stedet ahr en egen atmosfære, og det gikk sti til Jordalen før, den er ganske utrast og slitt.

Men som oftest får du ha hele området for deg selv.

Alene.. Ikke helt… jammen er det ikke svære troll i fjellsiden på andre siden av dalen og…. og blåbær er det i kanten av stien…

Massevis av blåbær, bringebær, sopp…og urter. Naturen er gavmild og soloen varmer godt i de bratte fjelliene.

Og berget det blå, er egentlig ikke blått, det er helt hvitt inni. Det tas ut store mengder Gabrolitt som tas ut med båt fra Gudvangen.


Og denne lille blå… ? Den heter tveskjeggveronika, og det er kjempevanskelig å huske!

Den står og lyser blått i gresset…med  hvitmaure og perikum, som skal kunne dempe depresjoner… som om vi trenger det her?.. Men fine er de..der de står i klaser med hundrevis av andre blomster.

Og så jobber noen her…

En humle på en hvitbladtistel, sommerfugler og kvitring… du er så nær stillheten på Naole..

Man skulle vært barn igjen, hver sommer, og danset i sommerengene mellom hvitbladtistel, sommerfugler og bregner… Mens den gamle bjørkeskogen rasler hemmelighetene sine i vinden….

Historien forteller at i Jordalsnuten er det et hull, og da eieren forsøkte å nå opp i drakehola, slo han seg ihjel. Mens hunden hans ble igjen på Sivle.

Og Per Sivle skreiv den kjente romanen Berre ein hund.

En lintorskemunn lyser i stikanten med sin klare gule farge.

Liten lunsj…. før vi snur nesa hjem igjen….. og ser det hele på en ny måte.

Finnes det småfolk og nisser og skogvesener, da finnes de her, i de bratte utilgjengelige liene, der lyser skaper bilder du ikke visste at du kunne se. Og det ER hulder her. Historia sier at huldra forsvant fra Voss, men på Sivle og i Sogn har hun vært…hele tida.

Å – se – en HVILESTEIN!

En velfylt NIB`er finner stillheten,  ti minutter sol og lar tankene flyte….

Og i Stalheimskleiva langt der nede sliter turistene seg opp…opp….

Ja da var vi tilbake på Sivle igjen….

Barna danser sivledanser i tunet… og fryder seg.

Tid for en kaffepause på trappa og litt ettertanke…og veien hjem.

Rosabanden er en gjeng som skal tidlig krøkes…. VEEENT… slik er bare damer, ikke sant?

Så skal vi tilbake til Stalheim. Med hest og kjerre over brua mens man undrer… finnes det et troll under elva, eller er det bare fossebrølet…

(hiimmmfffrr….Altså, ærlig talt, det er noen som MÅ jobbe her idag… hvor flott mener du det er i varmen…Troll! )

Vel oppe tar vi en pust i bakken og ser på tuftene som står igjen etter Per Sivles hus…. la hesten puste og klatre litt i trappene…

MEN, hesten, den mener den lekre kløveren og timoteien i grøfta ikke kan stå der uten å smakes på.

Barna har fått …en dagsopplevelse de aldri glemmer. Og turister og andre besøkende får et lite merke i hjertet sitt for alltid. Så vakkert er Norge, og så godt.

Ser du plakaten vet du at du er i nærheten… Men vi er nå vel tilbake i sivilisasjonen hos alle turistbussene, koldtbordene og alle som leter etter det unike… Det er sivleår i år, og du finner masser av informasjon og nyutgivelser av Per Sivles bøker på nett. Sivlegard  har egen nettside .

Vi er tilbake i den vanlige verden med biler, busser og koldtbord og internett igjen.

Noen japanske turister ønsker seg bilde, ja det skal de få, mener både huldra og NIB`eren. Det kan bli noen morsomme bilder….

(…jasså gitt, ser dere ikke alle de flotte nye timoteispirene og kløveren her, kanskje… det skal jeg HA før det tørker og blir stivt som det vinterhøyet dere forer meg med! Kan jeg få ta noen sjefsavgjørelser her kanskje?)

OK, da. Poser som turister dere. Jeg liker egentlig ikke den oppstilte greia jeg…)

Ja, turistene fikk det som de ville, og et flott bilde å vise frem hjemme…. i bakgrunnen Stalheim hotell. Det skal egentlig så lite til for å gjøre mennesker lykkelige… når de ber om det, vi må bare lytte….?

For nå bærer det hjem igjen til de grønne bakkene. Denne gangen for å løpe fritt og gomle og tygge i seg alle de grønne saftige stråene i sola på Sivle.

Og vi har minner for livet….

Takk for turen, din neste tur går til MØLEN –

..et av MINE absolutte favorittsteder på KLODEN…

Din reiselink er http://www.vgb.no/15884/perma/213369

Reklame

29 responses to “NIB – Sivle gard og Naole, Voss

 1. Du store verden for en flott reportasje og for et supert utvalg av bilder! Veldig spennende å få følge med på hele turen til Sivle og virkelig fristende å komme og gjøre turen i Real Life også.
  Takk for en strålende tur og flotte naturopplevelser krydret med spennende kulturhistorie!
  Tommel opp! 🙂

 2. snurremegrundt

  Jeg likte den selv jeg, Starlett, men så er jeg veldig glad i området.. Og da jeg hørte en flokk av rosabanden skulle på tur dit igår kjørte jeg 60 km for å få tatt flere bilder….
  Må legge inn et par til.

  NIB er moro!

 3. Fantastiske bilder, og masse flott info (som vanlig!!)! Dette var gøy å «bli med på», takk for turen snurre:-)

 4. snurremegrundt

  Dette ER et fantastisk sted Berngard, og at Nærøydalen og Nærøyfjorden har kommet på UNESCO-listen er ikke uten grunn.

  Enhver turist i Norge bør ta en dag ekstra i området. Takk for skryt!
  NIB er gøy!

 5. Du lager reportasjer så det kaller på alle gode følelser. Nydelig igjen:)

 6. Du har fått linken?

  En fantastisk tur som jeg tror mange vil kommentere etter hvert. Og kanskje er det noen som begynner å planlegge en litt annerledes sommerferie…

  Argus-37

 7. snurremegrundt

  Hehe Naturglede, jeg trodde det var hensikten… å fryde både sjelen og øyet når man er på tur…

 8. Hvorfor!!!????? :0)

  … skal du gjøre meg reisesyk mon tro!! hehe Dette var en kjempeflott plass ja! Satt med gåsehud jeg, og har veeeeldig lyst til å oppleve dette selv! Takk for turen og kjempeflott fremvisning av «et lite stykke norge» nok en gang!! :0)

 9. snurremegrundt

  Jess, den er oppdatert. Alt i orden 🙂

 10. snurremegrundt

  Du har ikke tid til å tenke på no reising, du har 250 kilo leire som skal snurres til opp mot ti tusen enheter rare greier…husker?? fnis…

 11. Wow, dette var virkelig norsk natur på sitt beste, nydelige bilder!

 12. Så vakkert!

  Det er en lise for sjelen å se så mye vakkert!

  Takk for at du deler av bildene dine med oss!

 13. Det her var bare aldeles nydelig. Både bilder og tekst! Jeg koste meg virkleig med denne turen. Men jeg er svært ydmyk over bussjåførenes evne til å kjøre opp og ned disse veiene….

  Har du tatt alle bildene nå? Har virkelig blåbær og perikum kommet? Fantastisk!

  Og så liker jeg historiene om troll! := )

  En selvsagt tommel for denne!

 14. Å nei… blåbærene er bare blomster nå.
  Jeg har Naolebilder fra i fjor, masse bilder fra igår, da jeg kjørte opp og ble der i flere timer og fylte kamera til batteriet ikke ville mer…, og noen fine fra i forfjor… da jeg pella bringebær der oppe…

 15. …. og PS, så har jeg jo innrømmet at jeg er trollkjerring..offentlig..med hale…hehe..

 16. Og ta deg nå en tur i fjellene her vest og se det virkelig..for det er enda bedre..

 17. Tommelen opp, jeg er imponert, nok en gang :O))

  Flind du er til å fange flotte motiv.

 18. 8,5! : Ok. Synes det var litt tidlig, ja..her har de ikke kommet i blomst, engang.

  Trollkjerring? Ja, det var nok deg jeg så på Skaperen..;)

  Ha en fin helg!

 19. Jeg er så heldig at, larien Carnesir – den nærmeste fossen er 50 meter fra heimen, den er rett nok i rør, men buldrer av og til… og så er det bare noen minutter til de første naturskjønnhetene…
  Takk for skryt! Nå skal jeg ha meg en NIB-runde og en kaffekopp!

 20. Skyldig… :-O 😉

 21. Ein kjempeflott reportasje men eg må berre få kommentere at Sivle sitt rike ligg i indre Sogn ikkje i indre Hordaland 🙂

 22. snurremegrundt

  Beklager, der tar du feil, grensesteinen står noen kilometer nedenfor. I Nærøydalen. Sjekk kart så ser du det.

 23. snurremegrundt

  Her er kartet http://www.vossakart….
  Så ser du grensen går nedenfor Jordalen.

 24. Beklager – var visst litt for rask der….

 25. Det gikk nok bra, men vi må ikke feilinformereleserne med hvor stedene er…lissom..
  Det er flott der likevel!

 26. fantastisk flott,har vært i Naole 2 ganger. Tror jeg skal ta meg en tur i sommer igjen. Fantastiske bilder.

 27. Guri malla! Hvor storslått! Flotte bilder og reportasje. Omsider har jeg fått tid å stikke innom noen NIB`ere tommelen opp..

 28. Hei Lise,

  Leste i avisen at det skulle være et helt spesielt «bygdemuseum» på dine kanter relatert til Vøringfossen og området rundt? Er det omfattende nok til å gi grunnlag for en liten NIB-reportasje?

 29. Tilbaketråkk: NIB - VALDRES FOLKEMUSEUM | ARGUS - 37

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s