NIB – SMALAHOVETUNET på Voss

Velkommen til en liten tur på Voss! Nå skal du få se de tradisjonsrike smalahovene bli laget, og bli litt bedre kjent med dem og stedet de kommer fra….

For mange er smalahove noe skummelt, noe udefinerbart og nærmest uspiselig. Nå skal vi se om vi ikke kan ufarliggjøre dem litt. De smaker som bacon laget av sauekjøtt, og er skikkelig mørbanka. En delikatesse sier kjennere.

Ekle? Udelikate? Nei, dette er ressursutnytting og tradisjon.

Slik ser man det på Vestlandet – og etterhvert ut over hele landet. Her kan du komme i samlet flokk og få servert smalahove i gamle tradisjonsrike lokaler av hyggelig betjening med stor sans for tradisjon, attraksjonsverdi og humor.

Det må være høyt under taket på et smalahove-etarlag. Da skal man smake heimabrygg, kålrabistappe og gode poteter… og smalahove.

Værsågod…..

Se så. Still i kø nå. Værsågod, kom vær med på en tur inn i smalahovets innerste!

Her, under den mektige Lønahorgi, ved Lønavatnet på Voss ligger en av våre største attraksjoner. Et vakkert gårdsbruk på grønne bakker ved glitrende vann tiltrekker seg tusener av besøkende hvert år. Her produseres det nærmere 100 000 smalahove hvert år. På Voss er det ca 30 000 sau, så hodene må importeres fra hele landet.

Det produseres også smalahove i smått monn på mage garder. Om høsten stiger røyken fra de tusen små eldhus, og vossingene gleder seg.

Tradisjonsrik kost har blitt stor næring både som attraksjon og næringsmiddelindustri. Så dypt forankret er denne tradisjonen på Voss, at til og med steinene har tatt form som smalahove!

Voss ligger i Hordaland fylke, drøye ti mil fra Bergen. Det er et transportknutepunkt der veiene fra øst og vest deler seg mot Hardanger, og jernbanen har et viktig stopp. Smalahovetunet som vi her besøker ligger langs hovedveien øst vest, Rv 50.

Slik er det. Det er turister og næringsmiddelproduksjon som holder bosettingen i distriktene oppe, og tradisjonene friske. Her også. I en smalabondes rike. Forsommer, grønne bakker, løvetann og hvite fjell. Og smalene eter seg gode og friske og runde.  Så snart snøen forsvinner skal de til fjells og der blir de hele sommeren, i vakker vestlandsnatur…..

Hva trenger man mer?

Jo, vi skulle se hvordan smalahove ble til. Man trenger et lam. På grunn av kugalskapsfaren er det ikke lov å bruke sau lengre. Så  trenger man en blid, energisk og smart storabonde. Og en gjeng flittige arbeidere.

I tillegg til hovedattraksjonen (også kalt måltidet) : Smalen, eller sau som det kalles utenfor vestlandet. Her en utgave med hår på, klar for å bli en kuriositet.

Det er mer i et sauehode enn man skulle tro. Dog er dette er nok det man kommer nærmest hjernevask. Tunga fjernes ikke, og ikke øye og øre. De er delikatessen i måltidet.

For en sau ser ikke dette ut som en blid skjebne. Men ingen liker hår i maten. En siste finpuss med gassflammen før neste fase i produksjonsprosessen.

Å forberede smalahove er blitt industri. Men mye arbeid må gjøres for hånd, og strenge retningslinjer for hygiene og renhold må følges. Her skrubbes og spyles og renses hodene.

Pssst…. Var det like godt for deg som for meg?

Og da skal man være klar for salting og røyking, utvanning og koking.

Før ble hodene tredd på en stokk og brent på et bål. Nå brukes gass og maskin for å svi av hodene. Jeg glemmer ikke første gang jeg så et trillebårlass blodige hårete hoder hos naboen. Jeg ante ikke hva det var.

Men mange sverger også i dag til god gammeldags ved, og røyking i bua.

….Jo flere vi er sammen….


Ja, det finnes til og med et mangfold i miniatyr å oppdrive!

LIGG STILLE, det kommer noen….!!

OK.

..så er man klar for den sorte gryte og tradisjonsrike ritualer under de mektige fjellene… Sauehunden passer huset, og høstens farger er i ferd med å miste taket når smalahovene gjøres klar. Det er smalahovefestival, smalahove-etarlag, smalahoveøl, smalahoveakevitt…

Sauene er virkelig ålreite dyr, og skaper mange arbeidsplasser i en tradisjonsrik bygd der turisme og sport også er tradisjon.

DIN for alltid…

Glattskrubbet, ren og klar. Ingen er like og ethvert godt hode skal være en kulinarisk nytelse. Hud og alt mykt er å anses som spiselig. Blås i om tennene er litt sorte, sau pusser ikke tenner. De skal ikke spises.

Værsågod, det er servert. Det skal kun være rent hvitt ben igjen på tallerkenen når du er forsynt. Et halvt hode holder for de fleste, men siden det nå er lam – er de små, og mange klarer hele hodet. Bon apetit!

Velkommen til bords. Her ser vi kålrabistappe, poteter, og smalahove.

Sesongen begynner i september… og det skal ikke være flere hoder igjen til jul. Men vår moderne tid har frysebokser, så gode hoder er å oppdrive omtrent hele året.

Så vakkert kan det bare være på Vestlandet, under den mektige Lønahorgi !
Sauepasserne kan hvile i løvetannens overflod og alle er fornøyd…

Og det råder igjen fred og ro og stillhet i sauehimmelen…

Takk for godt selskap!

Ditt neste reisemål er: HOLMENKOLLEN

Din reiselink: http://www.vgb.no/14947/perma/207720

Reklame

68 responses to “NIB – SMALAHOVETUNET på Voss

 1. Hei!
  Smalahove, æsj, sier nå jeg. Men en kjmepeflott og lærerik reportasje likevel. Selv om jeg ikke liker smalahove, var det jo morsomt å se hvordan det tilberedes. Men å se den klare blåfargen i øynene var litt…creepy! ;D

 2. snurremegrundt

  Hehe, sånn er det bare når man plutselig skal se hva man spiser. Bloggeieren er forøvrig veggis sjøl…

 3. Nydelig reportasje fra ei flott bygd rike på tradisjoner.

  Er forresten veldig glad i smalahove, men har aldri smakt de tilberedt på denne måten, men vil prøve ved første anledning som byr seg.

 4. Huff da… Nå foretrekker jeg ulver framfor sauer, men dette var makabert. Litt som en splatterfilm egentlig. Rart at ikke folk ser like ille på dette som om det hadde vært menneskehoder…

  Takk for interessant informasjon likevel 😀

  PS: Hva i granskauen er disse NIB-greiene som florerer overalt nå?

 5. Å herlighet, MÅTTE du vise frem det der??? Joda, mye flotte bilder, natur, hund etc. men hva som blir gjort med hodene…. uæææææææææhhhhhhhh, Berngard drar febrilsk frem det danske passet sitt og lurer på om det er god nok grunn til å slippe unna????????!!!! Pliiiis a?!

  Er ikke i stand til å spise noe slikt, beklager, kall meg barnslig og teit og hva som helst.. hjelper ikke!

  Men det er godt vi er forskjellige da!! Til alle dere som liker dette, kos dere:-)

 6. snurremegrundt

  Berngard daaa — leeeer…. jeg har vært i Danmark og sett hvordan danskene eter kjøtt i alle versjoner, og DE mengdene… Forskjellen er ikke så stor? Det er bare at dere gjør den ukjennelig… så nær som det rå kverna stoffet dere eter med rå egg i..?

  Dette er kultur og tradisjon., og til tross for at jeg er vegetarianer mener jeg det er korrekt å holde på slikt. For 30 år siden spiste jeg smalahove, så jeg vet at det er fullt ut egnet som en kulinarisk glede.

 7. En spennende og unik mattradisjon som vel vil få mange til å rynke på nesa, men som likevel bør tas med her.

  Blant lokalbefolkningen går jo dette for å være en lokal delikatesse slik man ser på «apehjerner», «svalereder» og mye annet rarti Asia.

  Virkelig en artig reportasje!

 8. Dette hadde du gjort «pent», selv om det ikke er vakkert akkurat!Morsom reportasje for oss uinnvidde:)

 9. URK – henter meg en gulrot! 🙂

 10. He he, snurremegrundt: ja takk til det «ugjenkjennelige»:-)

  Men bortsett fra at jeg personlig ikke kunne tenke meg dette, er jeg helt enig i at dette er kultur og tradisjon som du sier- og det er flott at dette holdes i hevd!!
  Ble litt satt ut i første kommentar, har hentet meg inn nå og må virkelig skryte av jobben du har lagt i denne «reportasjen»!! Flott satt sammen, og fine kommentarer («ligg stille, det kommer noen».. hi hi:-)

  Flink du:-)

 11. snurremegrundt

  Dette er jo den enkleste. Kok alt, mos kålrabien, legg på fat, spis. Lykke til…

 12. snurremegrundt

  Jeg tror nok du heller eter sau enn ulv, jeg da… Men fakta er nå fakta.

  NIB er Norge i bilder, en flokk bloggere som viser Norge slik vi vanlige bloggere ser det, og gjerne vil vise frem landet…
  Og så har vi organisert oss via ARGUS som fikk ideen og trakk det hele i gang.

  Funny, morosamt, interesting, gøy….

 13. snurremegrundt

  Siden produksjonen er over 100 000 og alle egenbrennerne i tillegg…. og bygda har 14000 innbyggere – sier det seg selv at dette har spredd seg over hele landet.

  Forresten lages sauehoder i Lesotho og på Kanariøyene til forveksling likt…

 14. snurremegrundt

  TAkk… men jeg syns jo det er litt rart at dere syns mat er ekkelt og sånn…hehe…

 15. Hei!dette var flott sak, selv om jeg måtte bla fort over en del bilder her…er litt tander sånn. Og denne retten kommer jeg ALDRI til å spise..

 16. Dette var en artig NIB, interessant. Men jeg må innrømme at jeg ikke studerte alle bildene like inngående :O)

 17. Veldig lærerik repotasje! Kan jeg få den servert unten for mye annet enn kjøttet, så tør jeg sikkert prøve!! :0)

 18. snurremegrundt

  eeeeeeyyy.. en til meg og! Og samtidig et ønske om at de ikke har kjøttkraft i kålrabistappa!

 19. snurremegrundt

  Er du fornøyd med meg nå eller? Et innlegg om da`n…… hæhæhæhæhæhæhæ

 20. Jepp!!! Gleder meg at du nå har fått en god vane på gange!!! ehehe

 21. snurremegrundt

  Forutsigbarhet har aldri vært min styrke.

 22. hei snurre…

  må ærlig innrømme at jeg vil heller ha maten ferdig på tallerken …ikke nødvendigvis se hele veien….
  men lærerik reportasje…. :))

 23. Snurrekjerring – fantastisk reportasje. Denne burde du selge til VG!!!

  Men skjønner godt hvorfor du er veggis akkurat nå. Heller ikke jeg liker å stirre maten inn i hvitøyet.

  Har forresten aldri smakt smalahove, og tror jeg drøyer det til mitt neste liv:)

 24. Men du!!!! Vil se perler her nå!!!!!!! Ikke se på det som mas eller noe… bare en liten utfordring om 2 innlegg idag!!! hehe

 25. #15

  akk akk akk
  vi er ikke ferdig med sauen som blir blåst med ski-lampe her enda…..

 26. Kjempefin grøsser! Idyll og uhygge hånd i hånd…..tviler ikke på at det smaker godt, jeg liker sau, men når den ligger der og liksom blunker til meg…

  Bildene var iallfall veldig gode!

 27. snurremegrundt

  Det er noe med de hodene. De får liksom mer liv, blir mer pop og får mer personlighet når de dauer…
  Kan dette være et bevis for reinkarnasjon eller no….?… eh..

 28. snurremegrundt

  De lurer folk også. De river løs kjøttet, og så får du smake sånt som ser ut som vanlige fårikålbiter.

 29. Flott reportasje sånn sett, men nå vet jeg ihvertfall at jeg aldri skal spise smalahove…

  Jeg så bare øynene hvordan de stirret liksom, grotesk, spør du meg…

 30. Uff, å spise smalahove blir like ekkelt som å spise en katt eller hund for min del.
  Men jeg elsker å se hvordan ting jeg aldri tenker på egentlig går forseg eller fungerer. Takk for en fin repotasje, du får en tommel fra meg;)

 31. snurremegrundt

  hei btidag…

  Det er jo litt av kulturen dette. Se på maten. Den ser på deg. DU grøsser. Snur ansiktet. Og spiser.

 32. snurremegrundt

  Næææ pornoguri, her hagler komplimentene i dag jo! OK; jeg ER kjerring.

  Men VG får pokker ta meg sende sine egne utskremte ut etter smalene istedet for Nerdrum….

  Jeg flirer enda…

 33. snurremegrundt

  Ærlig talt, jeg har gått over meg selv og knept ut TRE innlegg denne uka!

  Dessuten knakk jeg av noe glasur når jeg skulle montere fast noe greier…. HULKE!

  SÅ nå må jeg dikte noe umulig for å dekke det.

 34. #15,5

  Jamen det er jo det som gjør dette unikt!!! Og jeg er for at ikke alt skal være perfekt også!! Tror noen «smalahove vet hvem» har sagt noe sånt selv tidligere??? heheh :0) Tror ikke det er værdens undergang for deg… du er jo så flink! :0)

 35. snurremegrundt

  MASSE ekstra arbeid. Og niks bløgging. Og gølvet er vazka.

  Ikke flink. Trassig.

 36. snurremegrundt

  Det er bra btidag, ta dem. Jeg kan ikke bare glassperle meg. Saueperler er og perler.

 37. snurremegrundt

  hoho je ghadde ikke tenkt det som en grøsser da, men OK….siden du ser det slik…

 38. uhu, så skumle de hodene er!

  Jeg vet at mange er tilhengere, og det skal visstnok smaek godt, men jeg har ikke prøvd det ennå!

  Noen som vil titte på mitt redigerte NIB-innlegg? trenger feedback på om det holder eller om noe bør redigeres?

 39. #17,5: Hehe…jeg mente ikke virkelig grøsser – serien er kjempefin og veldig godt laget, men jeg kan ikke for at jeg grøsser litt når jeg ser det øyet…enda sauekjøtt er det beste jeg vet…kanskje jeg hadde spist hvis du skrellet det først… ;p

 40. Dette var virkelig et flott, originalt og veldig godt innlegg! Her i Nordland er smalahove ukjent kost, så dette var spennende, synes jeg! 🙂

 41. snurremegrundt

  Opp med motet – dette er tradisjonsmat….

 42. snurremegrundt

  takk for tommern og pøsj…sau er jo sau… katt er kjæledyr.

 43. snurremegrundt

  løpe og se…

 44. snurremegrundt

  Takk Starlett, vel – smalahovene sprer seg ut over landets kjøttdisker,men nordpå har dere jo til gjengjeld tradisjoner med TORSKEHODER….?

 45. Flott repotasje, fine bilder, nydelig bygd og artig læring…. har aldri smakt smalahåve og føler ikke at det heller trenger stå på min liste over ting jeg må prøve før jeg dør… men har en mann som stammer fra Voss, så da har jeg funnet smalahåve i fryseren ved flere anledninger, men nektrer å ha noe med de å gjøre….. men takk for at du tok meg med på en omvisning… god helg

 46. snurremegrundt

  skrelles… som frukt…?… jeg trodde det het flå i dyreriket…. *evil grin*

 47. Du vet, ingen vossing kan leve foruten, så mulig du bør overraske med et av de funnene fra frysen, for å gjøre ham EKSTRA lykkelig???

 48. Been there, done that… Hehe, nei så arrogant skal det vel ikke sies, men jeg har faktisk både vært på Voss og spist smalahove, dog ikke samtidig. Huet ble fortært på en restaurant her i Tønsberg. For å være ærlig syntes jeg det var som å glede seg til pinnekjøttmiddag, bare for å oppdage at det kun var fett-og-bein-stykker igjen. Men det er sikkert ikke sånn på Voss;-)
  For øvrig et glimrende og lærerikt innlegg – igjen.

 49. urk.asj……ja,ja.er litt vant med dette..har svigermor fra voss.og svigerfar fra eksingedalen..og når han var yngre gikk han å slaktet..da fikk han med hodene hjem og satt utenfor huset mitt og stekte de på bål:)har også hvert på familjebesøk på voss .men jeg har ikke spist dette hodet..men andre i familjen spiser alt dette….jeg spiste tilbehøret:)flott repotasje

 50. snurremegrundt

  Overrask ham – la et ferdigkokt ligge på tallerkenen!

 51. Dette er kultur på sitt beste. Pluss knallgod mat. Dessuten har maten et ganske tomt blikk, så det går ganske greit…

  Når publikum opplever bonden sjøl, Løno, med gode historier, eget smalahoveøl, smalahoveakevitt (med egne glass, hvor hanken er formet som et…. akkurat) så blir det en god stemning. Litt av sjarmen er de som får angst (påtatt eller ekte) og skal trekke seg.

  Da byr bonden på «pysepølsa», som selvsagt er laget av…. akkurat.

  Og så avslutter han showet med å vise frem de fine, og før nevnte akevittglassene og slutter av med at «og før dere tenker tanken, engang… Eg har telt dei!

  Kultur og business hand i hand. Noe som holder liv i en del distrikter.

  P.S. jeg kommer ikke fra Voss, men har diplom på at jeg er en ekte smalahoveetar. Øyet var godt, det.

 52. snurremegrundt

  Fliiiink, perlemamma! Jeg eter dem ikke, men jeg vegeterer jo… MEN jeg lager øredobber av dem – MED tannpirker i sølv…

 53. snurremegrundt

  Sånn går det når man får se det man spiser… Men pytt… de mener det er både godt og delikat, så bit tenna sammen – bokstavelig talt… neste gang.. 🙂

 54. Til de som liker pinnekjøtt: Smalahove er jo omtrent samme smaken, men bare mye mer saftig. Og øyet/øret er bare helt nydelig, tro meg. Og det er jo pent å se på og……..

 55. meget god mat,prøvde den for første gang sist jul,må prøves igjen…Frøya i Sørtrøndelag

 56. snurremegrundt

  Bra tilskudd til reportasjen!
  Gratulerer med vel spist 🙂

 57. jajaja.. Artig fø ein vossing å lesa alle kommentarane om reportasjen, som i so måte va flott… Eg har ofta lurt på om dei mest urbaniserte i landet trur at maten vert laga på bakrommet til rimi og rema osv… Ei rekkkje av kommentarane her var å rekna som ei stadfesting på mine bange antagelsar..:=)

 58. snurremegrundt

  Ja du veit…. mat er vel som ting flest, det du ikke veit åssen er, er ufarlig. Men det er jo litt av kulturen rundt smalahove, det er jo litt SKUMMELT å ete…

  Moro at så mange er innom den NIB`en.

 59. Fin reportasje, men jeg står over «sauhau» som vi kaller det i nord.. Men det er nok tryggere å spise lam i stedet for sau..

 60. finnes det virkelig folk der ute som spise smalahovud?? grøss** bare synet gir meg gåsehud* angst

 61. snurremegrundt

  Jeg tror ikke det er så store farer i Norge jeg…

 62. Det finns ikke noe bedre enn smalahove. men jeg foretrekker den flådde og salta varianten. steikande godt med raspeballer til.

 63. Smalahove lages i min hjembygd på Vestlandet også, men det er ikke dermed sagt at jeg spiser det!
  Kan ikke for det, men syns absolutt ikke noe om det.
  Men innlegget var knallbra!!!!!Absolutt tommelen opp!
  Holder på å jobbe meg gjennom alle NIBene (noe som vil ta tid!), men får sett masse,flotte nye steder!

  Ha en fortsatt fin uke!

  klem ilmy

 64. Hundretusener hvert år…. hehe…

 65. Eg er vossing og stolt over det, men aldri om eg kjem til å smake smalahove!

 66. jeg skal være BRA SULTEN før jeg tar det der i min munn altså… (grøsser)

  Nei takke meg til alt mulig annet!!!!!

 67. Tilberedning av sauehoder forgår i mange deler av verden, og er egentlig ikke noe sært for og fra Voss. Også på resten av Vestlandet har dette vært vanlig, og det skulle ikke forundre meg om det også var vanlig i resten av landet tidligere.
  Det som har gjort Voss til et slags sentrum for dette, er at man har markedsført det, gjort det litt kuriøst og «in».

  Jeg er selv oppvokst på gård på Voss, og er vant til smalahoveproduksjon hjemmefra. Som guttunge satt jeg selv og skrapte av brent ull fra hodene, og av og til kjente jeg faktisk igjen individene som var havnet på middagstalerken. Når jeg tenker tilbake på det nå med et «moderne» blikk, virker det litt rart, men dengangen føltes det helt normalt.

  Den moderne smalahovetradisjonen er veldig forskjellig fra den gamle på ett vesentlig punkt: Dette er IKKE festmat. I tidligere tider utnyttet man hodet fordi man måtte bruke alle deler av dyret for å få nok mat. Jeg er oppvokst med å ha smalahove til middag på hverdager, og ikke med øl eller hjemmebrygg. Den beste drikken til smalahove er faktisk surmelk, som lager en veldig flott balanse til røykesmaken.

  Det er synd å se at de som idag markedsfører smalahove ikke formidler en mer korrekt kulturhistorie. Når jeg er på Voss, og er vitne til den store smalahovefestivalen, snur jeg ryggen til. Det hele er blitt en happening for hotellfolk og «vangarar» som benytter denne retten til å ta seg en skikkelig rølpefest.

  Jeg skulle ønske at noen kunne vist både vossinger og tilreisende de ekte smalahovetradisjonene, og ikke denne forvrengte varianten som markesføres fra Voss idag!!

  …ellers en veldig fin reportasje!!! 🙂

 68. Jan-Erik Andersen

  Artig artikkel om smalahove….ble skikkelig sulten !!

  Svar fra snurre

  hehe, så fært de er bittesmå søte lam nå, som danser over bøene…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s